ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ : Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση της αποχέτευσης του σπιτιού σας.

 Το αποχετευτικό σύστημα είναι ένα αρκετά κρίσιμο τμήμα οποιουδήποτε κτιρίου. Η έλλειψη κατάλληλης συντήρησης μπορεί να οδηγήσει σε ένα μπλοκαρισμένο σύστημα αποχέτευσης και μεγάλη αναταραχή στο νοικοκυριό ή την επιχείρησή σας.

Οι φραγμένες αποχετεύσεις δεν είναι μόνο μια τεράστια ταλαιπωρία για τον καθένα μας , αλλά και ένας κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και του ίδιου του κτιρίου. Εάν το νερό δεν είναι σε θέση να ρέει στους σωλήνες σας, μπορεί να υποθάλπει επιβλαβή βακτήρια και να εκπέμπει μια βρόμικη οσμή. Κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού ή ενοικιαστής ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αυτή την ενόχληση κάποια στιγμή. Ο καλύτερος τρόπος ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση το αποχετευτικό μας δίκτυο είναι ασφαλώς η πρόληψη.

ΤΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ;

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκύψει η ανάγκη για ξεβούλωμα του αποχετευτικού δικτύου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως τη κατασκευή και το μέγεθος του δικτύου. 

Η απόφραξη της ροής του νερού κατά μήκος των σωλήνων μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων:

  • Στρεβλωμένοι ή διαβρωμένοι σωλήνες.
  • Συσσώρευση λίπους από μαγειρικά υλικά.
  • Φράξιμο από υλικά χαρτιού.
  • Συσσώρευση κονιορτοποιημένων υλικών ή φυτικών υπολειμμάτων.
  • Ξένα αντικείμενα κολλημένα στην αποχέτευση.
  • Φράξιμο από ρίζες δένδρων ή θάμνων.
  • Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα υλικά που ρίχνουν στις τρύπες αποστράγγισης (νεροχύτη, νιπτήρα, μπάνιου, λεκάνης). Αυτές οδηγούν τα υλικά μέσα στους αγωγούς και τους βουλώνουν. Παράλληλα δεν γνωρίζουν πως πολλά από αυτά τα υλικά δεν διασπώνται.
  • Με την πάροδο του χρόνου είναι λογικό να συσσωρεύονται όλο και περισσότερα υλικά με αποτέλεσμα οι σωλήνες να φράζουν και το νερό να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα μέσα στους αγωγούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αγωγοί της αποχέτευσης να υπερχειλίζουν και να πλημμυρίζουν.

Όπως είναι φυσιολογικό , όλες οι αποχετεύσεις μπορούν να βουλώσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όμως τις περισσότερες πιθανότητες έχουν οι παλιές αποχετεύσεις αφού είναι και οι πιο ταλαιπωρημένες ενώ πολλά προβλήματα μπορούν να παρατηρηθούν σε αποχετεύσεις  όπου επιβαρύνονται από σημαντικές τεχνικές και οικοδομικές κακοτεχνίες. Η κύρια αιτία όμως για τα βουλώματα είναι η χρήση που γίνεται καθημερινά στην κάθε αποχέτευση.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ;

Το βούλωμα της αποχέτευσης μπορεί να οδηγήσει σε πολλά και μεγάλα προβλήματα. Μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες οι οποίες έπειτα μπορούν να γίνουν αιτίες για σωματικά ατυχήματα και ζημιές σε ένα κτίριο. Η υγρασία στους τοίχους και τα πατώματα ενδέχεται να προκαλέσει μούχλα, καταστρέφοντας έτσι δομικά υλικά αλλά μπορεί να εμφανίσει και διάφορα είδη μικροβίων. Επομένως, σε ένα αποχετευτικό δίκτυο μπορεί να υπάρξει και υψηλός υγειονομικός κίνδυνος. Ακόμη, η βουλωμένη αποχέτευση μπορεί να δημιουργήσει διαρροές νερού οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα σε λογαριασμούς νερού και μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ; ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΒΟΥΛΩΜΑΤΟΣ!

  • Ένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης προβλημάτων στην αποχέτευση είναι να αποφεύγετε τη ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου στα σιφώνια του νεροχύτη, νιπτήρα, μπαλκονιού ή της μπανιέρας σας. 
  • Ως έξτρα προστατευτικό μέτρο μπορείτε να τοποθετήσετε προστατευτικά φίλτρα (ειδικά σχαράκια στις εισόδους των σιφονιών) τα οποία μπορείτε να βρείτε εύκολα στο εμπόριο ή κομμάτια από τούλι. Αυτά θα βοηθήσουν στην συγκράτηση τριχών, υπολειμμάτων από σαπούνια ή και λίπη τα οποία καταλήγουν στους αποχετευτικούς σωλήνες όπου και συνήθως κολλάνε. 
  • Καλό επίσης είναι να αποφεύγετε να πετάτε χαρτί υγείας μέσα στην τουαλέτα καθώς είναι ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να βουλώσει η αποχέτευση της. 
  • Άλλο ένα χρήσιμο μέτρο είναι να ρίχνετε 1 με 2 κατσαρόλες βραστό νερό μία φορά την εβδομάδα ώστε να αποτρέψετε την οποιαδήποτε συσσώρευση από λίπη. 
  • Επίσης, το πλύσιμο των κατοικίδιων σας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιστήσετε τη δέουσα προσοχή. Καλό θα ήταν κάθε φορά που τα πλένετε στη μπανιέρα ή στο μπαλκόνι να έχετε καλύψει πρώτα το σιφόνι με ένα πανί. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσετε να μαζέψετε όλη την περιττή τρίχα που φεύγει με το πλύσιμο και να την πετάξετε μετά στα σκουπίδια.
  • Τέλος, αν θέλετε να είστε επιπλέον σίγουροι ότι δε θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να αποσυναρμολογείτε τους σωλήνες μία φορά τον χρόνο και να τους καθαρίζετε με προσοχή ώστε να μην προκαλέσετε κάποια ζημιά.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Μην ρίξετε το βραστό νερό απευθείας στον πορσελάνινο νιπτήρα, αλλά μέσα στον αγωγό, και μην χρησιμοποιείτε βραστό-καυτό νερό, αν έχετε πλαστικούς σωλήνες από PVC, καθώς το νερό πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μαλακώσει μερικούς τύπους σωληνώσεων από PVC. Ενδεχομένως να προκαλέσει και χαλάρωση των αρμών. Τους πλαστικούς σωλήνες προσπαθήστε να τους καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα αποφρακτικό έμβολο ή μια βεντούζα.

ΕΞΤΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Συμβουλή 1: Κατά τον καθαρισμό μετά το δείπνο, αφήστε να τρέξει ζεστό νερό μέσα από τον νεροχύτη της κουζίνας σας για να αποτρέψετε την συσσώρευση του λίπους. Μην αφήνετε να πέσουν μέσα στην αποχέτευση υπολείμματα των τροφίμων.

Συμβουλή 2: Ελέγξτε τα σιφόνια στο μπάνιο σας για τις τρίχες από τα μαλλιά και τα σαπούνια καθώς και τα έλαια σώματος που αρχίζουν να συσσωρεύονται. Μία φορά την εβδομάδα, γεμίστε με  νερό παραδείγματος χάρη την μπανιέρα σας (ενώ το πώμα είναι στην αποχέτευση) και στη συνέχεια τραβήξτε προς τα έξω το πώμα. Το βάρος και ο όγκος του νερού που θα γεμίσει τον σωλήνα θα ξεπλύνει τη γραμμή αποστράγγισης.

Συμβουλή 3: Να επιθεωρείτε τακτικά την αποχέτευση κάνοντας συντήρηση. Ως προληπτικό μέτρο, μία φορά κάθε έξι μήνες ή μία φορά το χρόνο, να καλείτε μια εξειδικευμένη εταιρεία να κάνει προληπτικό καθαρισμό στην αποχέτευση. Μικρές ρίζες που διαπερνούν ένα σωλήνα αποχέτευσης πρέπει να καθαριστούν πριν μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι ρίζες μπορούν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τις σωληνώσεις της αποχέτευσης σας.

Συμβουλή 4: Όταν βουλώσει κάποιο σημείο της αποχέτευσης, σε καμία περίπτωση μην ρίξετε κάποιο χημικό. Αυτά τα χημικά φάρμακα καταστρέφουν τις σωληνώσεις και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας.

Συμβουλή 5: Να προσέχετε τι ρίχνετε μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας σας. Το αποχετευτικό δίκτυο δεν είναι φτιαγμένο για να δέχεται χαρτιά, μωρομάντηλα και άλλα ξένα αντικείμενα.

Συμβουλή 6: Ρίξτε μια χούφτα μαγειρική σόδα στην αποχέτευση με ζεστό νερό. Η σόδα είναι ένα καταπληκτικό μέσο καθαρισμού και επίσης απορροφά και δυσάρεστες οσμές. Το ίδιο επίσης μπορείτε να κάνετε και με το ξύδι.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ανά διαστήματα να προχωράτε σε μία επαγγελματική συντήρηση της αποχέτευσης καθώς και σε σιφώνια, φρεάτια και υδρορροές. Μόνο έτσι μπορείτε να είστε απολύτως σίγουροι ότι η αποχέτευση δεν θα βουλώσει ποτέ ξανά σύντομα ή ότι τα μολυσμένα νερά δε θα πλημμυρίσουν και θα σάς μολύνουν τον χώρο.

Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω και για οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία χρειαστείτε η εταιρεία μας είναι δίπλα σας , σε κάθε περίπτωση με ένα μόνο τηλεφώνημα . Μη παραμελείτε τις εργασίες αυτές , ώστε η καθημερινότητα να περνάει χωρίς προβλήματα και επιπλέον έννοιες.

Υδραυλικές υπηρεσίες στην Κέρκυρα

Μπορείτε να μάς ακολουθήσετε και στη σελίδα μας σε facebook και Instagram προκειμένου να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε εργασία μας.

https://www.facebook.com/ApofraxeisVitsos/?locale=ms_MY

https://www.instagram.com/g.vitsos_s.vitsos/

Κοινοποίηση Άρθρου

Facebook
Twitter
LinkedIn