Ηλιακός Θερμοσίφωνας : γιατί η εγκατάστασή του είναι η τέλεια λύση ;

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε αυτή τη θερμότητα για την παραγωγή της ηλεκτρική ενέργειας και τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, στην ευρωπαϊκή κατάταξη που δείχνει τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν οι ηλιακοί συλλέκτες ανά κάτοικο, η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με εγκατεστημένους 1.300.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες. 

Άλλωστε, τα ηλιακά συστήματα ενέργειας είναι το μέλλον για το περιβάλλον μας. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις «καθαρότερες» και αποδοτικότερες συσκευές που κάνουν χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και είναι αξιοσημείωτο ότι εξοικονομεί περίπου 2.000 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ μειώνεται δραστικά η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένας μηχανισμός που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε θερμό νερό. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί κυρίως ηλιακούς συλλέκτες και ένα μπόιλερ. Αυτοί οι συλλέκτες προσελκύουν το φως του ήλιου και το μετατρέπουν σε θερμότητα, που ζεσταίνει το νερό που αποθηκεύεται στο μπόιλερ. Αυτά τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή του κτιρίου ή ακόμα και στο έδαφος.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ένας ηλιακός πιθανότατα θα μπορεί να παρέχει αρκετό ζεστό νερό για όλες τις ανάγκες σας. Ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες, ενδέχεται επίσης να απαιτείται και μια εφεδρική πηγή (δηλαδή ένας λέβητας καλοριφέρ ή το ηλεκτρικό ρεύμα), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις.

Από τι αποτελείται;

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από δύο τμήματα , που είναι τα ακόλουθα :

  • Το πρώτο είναι το τμήμα συλλογής, το οποίο είναι υπεύθυνο για να απορροφάει την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Το δεύτερο είναι το τμήμα της αποθήκευσης, το οποίο είναι η δεξαμενή, δοχείο όπου βρίσκεται το νερό.

Ποια είναι η διαδικασία εγκατάστασης;

Η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί εξειδίκευση . Γι’ αυτό οι υπηρεσίες μας είναι πάντα υψηλών προδιαγραφών και με απόλυτο επαγγελματισμό και εγγύηση προκειμένου να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητές του και να σάς παρέχει την καλύτερη δυνατή απόδοση.

  • Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να τοποθετήσουμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα προς το Νότο, διότι εκεί επικρατεί η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της ημέρας.
  • Επιλέγουμε να υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από τον ηλιακό θερμοσίφωνα, γιατί στο μέλλον θα χρειαστεί να κάνουμε την απαιτούμενη συντήρησή του ή σε κάποια μελλοντική μετακόμιση θα πρέπει να τον μετακινήσουμε.
  • Επιλέγουμε να τοποθετήσουμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα κοντά στο σημείο κατανάλωσης του νερού. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε δραματικά τις απώλειες από τις μεγάλες σε μήκος σωληνώσεις, αλλά γλυτώνουμε και τα έξοδα σε σχέση με τα υλικά.
  • Άλλο ένα πολύ σημαντικό είναι η κλίση του ηλιακού θερμοσίφωνα, η οποία πρέπει να είναι από 20-50 μοίρες.

Η πιο βασική όμως ερώτηση και αυτή στην οποία χρειάζεται να δώσετε την απαιτούμενη προσοχή είναι :

Ποια είναι τα οφέλη της εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ;

Τα οφέλη από την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών είναι πολλά και προσφέρουν μεγάλη ευελιξία σε κάθε νοικοκυριό και σπίτι που τους εκμεταλλεύεται :

Η εγκατάσταση και χρήση ηλιακού για παροχή ζεστού νερού χρήσης εξοικονομεί αρκετά χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να ανάβουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα παρά μόνο όταν έχει κακοκαιρία.

Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση του κόστους παραγωγής ζεστού νερού χρήσης μπορεί να αγγίξει και το ποσοστό έως 80%.

Εφόσον τηρείτε τις οδηγίες συντήρησης, ο χρόνος ζωής του μπορεί να ξεπεράσει τα 20 χρόνια.  Με την ετήσια συντήρηση και με ένα πολύ μικρό κόστος, αυξάνεται η διάρκεια ζωής του και η άψογη λειτουργία του.

Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όλον τον χρόνο και η παραγωγή ζεστού νερού από τον ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί να είναι αδιάκοπη. Ακόμα και σε περιοχές που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα ή  η συννεφιά κρατάει για ημέρες, υπάρχουν κατάλληλοι τύποι ηλιακού θερμοσίφωνα, που με την σωστή συντήρηση, μπορούν να παράγουν ζεστό νερό τις περισσότερες μέρες του χρόνου.

Η ηλιακή ενέργεια είναι αστείρευτη και δωρεάν. Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε θερμική ενέργεια που γίνεται στον ηλιακό συλλέκτη, έχει μικρές απώλειες, σε σχέση με τους άλλους τρόπους θέρμανσης του νερού. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας του ηλιακού συλλέκτη, περίπου το 80% της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια.

Η συντήρηση που χρειάζεται ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πραγματικά υποτυπώδης. Συνήθως αρκεί μια επίσκεψη ενός τεχνικού, συνήθως υδραυλικού κάθε κάποια χρόνια για να ελέγξει τυχόν φθορές σε ελαστικά μέρη, σωληνώσεις κ.α.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Με την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα επιλέγουμε και με οικολογική συνείδηση, αφού χρησιμοποιούμε μία από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και όχι χρήση καυσίμου για την θέρμανση του νερού.

Ειδικά στην Ελλάδα, που η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με την καύση λιγνίτη, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι ακόμα πιο σημαντική. Με τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είαι πως μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Τα ακίνητα με ηλιακά συστήματα ενέργειας έχουν υψηλότερη τιμή ενοικίασης ή πώλησης από τα συμβατικά ακίνητα. Περισσότεροι καταναλωτές σήμερα είναι ενημερωμένοι και προτιμούν τα ηλιακά συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν, ανεβάζοντας έτσι την τιμή αυτών των ακινήτων.

Ένα βασικό επίσης πλεονέκτημα του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η δοκιμασμένη τεχνολογία του. Πιο συγκεκριμένα, έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες, ενώ βελτιώνονται συνεχώς τα χαρακτηριστικά του. Επίσης υπάρχουν αρκετές σοβαρές εταιρείες  κατασκευής και στην Ελλάδα, με μεγάλη τεχνογνωσία και ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Ανάλογα με τις ανάγκες σας και το κλίμα της περιοχής σας μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο ηλιακού θερμοσίφωνα για σας.

Όπως καταλαβαίνετε ,μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα και να συμβάλετε και εσείς με τον δικό σας τρόπο στη προστασία του περιβάλλοντος. Από την εμπειρία μας τον συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Εμείς μπορούμε πολύ εύκολα να αναλάβουμε τη τοποθέτηση του και την συντήρηση του. Επίσης επιδιορθώνουμε όλες τις βλάβες και ζημιές που μπορεί να προκληθούν. Για οποιαδήποτε απορία είτε αν αποφασίσατε να τοποθετήσετε και εσείς ηλιακό θερμοσίφωνα, επικοινωνήστε μαζί μας!

Μπορείτε να μάς ακολουθήσετε και στη σελίδα μας σε facebook και Instagram προκειμένου να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε εργασία μας.

https://www.facebook.com/ApofraxeisVitsos/?locale=ms_MY

https://www.instagram.com/g.vitsos_s.vitsos/

Μπορείτε να δείτε κάποιες από τις εργασίες μας σε εγκαταστάσεις ηλιακού θερμοσίφωνα παρακάτω

Κοινοποίηση Άρθρου

Facebook
Twitter
LinkedIn