Χημικά αποφρακτικά : Για ποιους λόγους πρέπει να τα αποφεύγουμε ;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βουλώνει ο νιπτήρας, η μπανιέρα, η λεκάνη και ο νεροχύτης σε ένα σπίτι. Ο κύριος λόγος συνήθως είναι τα υπολείμματα φαγητού, το σαπούνι, οι τρίχες, τα χαρτιά κ.ά. που εισέρχονται στους σωλήνες και παραμένουν στα τοιχώματά τους.

Όπως είναι φυσικό, οι φραγμένες σωληνώσεις δημιουργούν μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Πέραν του ότι δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, μπορεί να γίνουν επίσης η αιτία για την επικράτηση δυσάρεστων οσμών στον χώρο. Μπορεί ακόμη να είναι και η αιτία που θα προκληθεί κάποια μικρή πλημμύρα η οποία θα απειλήσει όλα τα αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη κίνηση των περισσοτέρων ,αφού αντιληφθούν το φράξιμο ενός σωλήνα αποχέτευσης στο σπίτι, είναι η χρήση χημικών καθαριστικών, τα οποία έχουν ως λειτουργία να διασπούν με χημικό τρόπο τα υλικά που φράζουν τους σωλήνες. Αποτελούν όμως όντως μία σοφή επιλογή αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού ;

Τα χημικά καθαριστικά αποστράγγισης είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές όπως υγρό, τζελ, αφρό, κρύσταλλο και σκόνη, αλλά όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Όταν ρίχνετε το καθαριστικό αποχέτευσης μέσα στο νεροχύτη ή την μπανιέρα σας, οι χημικές ουσίες αντιδρούν με το φράξιμο και προκαλούν χημική αντίδραση που παράγει θερμότητα. Αυτή η θερμότητα βοηθά στη διάλυση του βουλώματος ή στην ρευστοποίηση του έτσι ώστε να μπορεί να γλιστρήσει μέσα στην αποχέτευση. Δυστυχώς όμως, αυτή η θερμότητα δεν επηρεάζει μόνο το φράξιμο. Επηρεάζει επίσης τους σωλήνες ειδικά αν είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό ή παλαιότερο μέταλλο.

Έτσι, ενώ αυτός ο τύπος καθαριστικού αποστράγγισης φαίνεται σαν την εύκολη και βολική επιλογή τη στιγμή που θέλετε άμεση αντιμετώπιση, υπολογίστε και τα προβλήματα που θα προκαλέσει στο μέλλον. Σε μερικές δε περιπτώσεις οι δαπάνες επισκευής των σωλήνων είναι υπερβολικά υψηλές.

Aς δούμε πιο συγκεκριμένα όμως τους κινδύνους που επιφέρει η χρήση αυτών των χημικών :

1. Κίνδυνος στην υγεία μας

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα χημικά προϊόντα καθαρισμού αποστράγγισης δημιουργούν ανθυγιεινές αναθυμιάσεις που μπορούν να ερεθίσουν το άτομο που έρχεται σε επαφή καθώς και να είναι δηλητηριώδεις. Πολλοί από εμάς δυστυχώς , κατά τη χρήση αυτών ,δε διαβάζουμε ολόκληρη την ετικέτα πληροφοριών των προϊόντων και δεν ακολουθούμε όλες τις οδηγίες που αφορούν επικίνδυνες προειδοποιήσεις. Η ακατάλληλη χρήση ενός χημικού καθαριστικού αποστράγγισης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι ίδιες χημικές ουσίες που μπορούν να διαλύσουν σκληρές συσσωματώσεις και μάζες μέσα σε λίγα λεπτά, μπορούν επίσης να σάς προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας.

2. Διάβρωση

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε ένα διάλυμα καθαρισμού έχουν σχεδιαστεί για να είναι αρκετά ισχυρές προκειμένου να διαλύουν τρίχες, λίπος και πολλά άλλα υλικά που βουλώνουν την αποχέτευση. Το μεγάλο μειονέκτημα όμως είναι η διάβρωση η οποία μπορεί να φθείρει τους σωλήνες. Εάν χρησιμοποιούνται τακτικά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες  να απαιτηθεί αντικατάσταση των σωλήνων. Μία τέτοια εργασία είναι αρκετά δαπανηρή ιδιαίτερα αν οι σωλήνες δεν είναι σε εύκολα προσβάσιμο σημείο.

3. Περιβαλλοντικός Κίνδυνος

Τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία θα έχουν πάντα μικρές ποσότητες του χημικού διαλύματος που έχουν απομείνει σε αυτά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν μεταφέρονται στη χωματερή. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγηθούν σε πηγές νερού με αποτέλεσμα να προκαλέσει μόλυνση.

4. Προβλήματα σε είδη υγιεινής

Τα χημικά διαλύματα καθαρισμού αποστράγγισης περιέχουν ισχυρά οξέα. Αν κάποιο από αυτά παραμείνει στους νιπτήρες ή τις μπανιέρες και δε καθαριστεί σωστά , υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστρέψει το σμάλτο. Αυτός ο τύπος ζημιάς απαιτεί αντικατάσταση. Είναι επίσης γνωστό ότι διαλύει ορισμένους τύπους μετάλλων και δημιουργεί τρύπα σε παγίδες ορείχαλκου.

5. Το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο

Υπάρχουν πολλές φορές που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν ένα χημικό καθαριστικό αποστράγγισης μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν ξεμπλοκάρει τους σωλήνες τους και το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Οι σωλήνες μπορούν να φράξουν για διάφορους λόγους και όχι μόνο λόγω συσσώρευσης λίπους ή άλλων αντικειμένων. Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει πιθανώς μια ρίζα δέντρου που έχει προκαλέσει το βούλωμα στην αποχέτευση και δε μπορεί το χημικό να δώσει λύση στο πρόβλημα . Η αφαίρεση αυτού θα απαιτήσει τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία με εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Συμπερασματικά :

Σίγουρα κατανοούμε το πόσο εύχρηστα και άμεσα είναι για την αντιμετώπιση του προβλήματος , όμως συχνά δεν πραγματοποιούν όσα υπόσχονται. Η χρήση τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη και σίγουρα δε μπορούν να αντικαταστήσουν τον έλεγχο και τη συντήρηση των υδραυλικών σας από τους ειδικούς.

Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω και για οποιαδήποτε συμβουλή ή πληροφορία χρειαστείτε η εταιρεία μας είναι δίπλα σας , σε κάθε περίπτωση με ένα μόνο τηλεφώνημα . Εγγυόμαστε αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε κάθε σας πρόβλημα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία σε όλα τα ζητήματα.

αποφράξεις Κέρκυρα Βίτσος

Μπορείτε να μάς ακολουθήσετε και στη σελίδα μας σε facebook και Instagram προκειμένου να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε εργασία μας.

https://www.facebook.com/ApofraxeisVitsos/?locale=ms_MY

https://www.instagram.com/g.vitsos_s.vitsos/

Κοινοποίηση Άρθρου

Facebook
Twitter
LinkedIn