15 τρόποι εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητα!

Στην καθημερινότητά μας όλοι λίγο ή πολύ έχουμε την τάση να κάνουμε αλόγιστη χρήση του νερού , χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο. Υπάρχουν τρόποι , που ακολουθώντας τους μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση του και να την περιορίσουμε μόνο στον απαραίτητο βαθμό.

Αυτό όχι μόνο σχετίζεται με την περιβαλλοντική συνείδηση και το κακό που κάνει στο περιβάλλον η αλόγιστη χρήση του αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει και το πορτοφόλι μας. Η υπερβολική και χωρίς μέτρο χρήση του νερού καθημερινά έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει την τσέπη μας , με τους αυξημένους λογαριασμούς που πληρώνουμε , που συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του νερού που χρησιμοποιούμε.

Παρακάτω σάς παραθέτουμε 15 βασικούς τρόπους εξοικονόμησης νερού :

 1. Κλείνετε τη βρύση όταν σαπουνίζετε τα χέρια σας ή πλένετε τα δόντια σας . Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε 15 λίτρα νερού το λεπτό.
 2. Επιλέξτε βρύσες με περιορισμό ροής. Η ροή για τις βρύσες κουζίνες πρέπει να είναι 6-8 λίτρα ανά λεπτό και στο μπάνιο 5-7 λίτρα ανά λεπτό.
 3. Ελέγχετε το καζανάκι για διαρροές. Ένα καζανάκι που ”τρέχει” μπορεί να αδειάσει μέσα σε 24 ώρες νερό που θα πίναμε σε 50 μέρες.
 4. Ελέγξτε τις εγκαταστάσεις για διαβρωμένα ή φθαρμένα μέρη .Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με ένα μικρό μόνο κόστος.
 5. Μην πετάτε διαφόρων ειδών πράγματα στη λεκάνη ώστε να μη χρησιμοποιείτε το καζανάκι άσκοπα .
 6. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό , αντικαταστήστε το με κάποιο που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά : ένα για μικρή ροή και ένα για μεγαλύτερη ροή , ανάλογα με τις ανάγκες σας. Εάν η αντικατάσταση δεν είναι εύκολη, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
 7. Επιπρόσθετα, εάν χρησιμοποιώντας το καζανάκι της τουαλέτας , το κουμπί δεν επανέρχεται στη θέση του, αντικαταστήστε το καθώς με αυτό τον τρόπο το νερό τρέχει συνεχώς και δε σταματάει.
 8. Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο ρούχων , μόνο όταν φορτώνεται πλήρως ή ρυθμίστε κατάλληλα τη στάθμη του νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιείτε.
 9. Αντικαταστήστε άμεσα τις στρόφιγγες του πλυντηρίου, σε περίπτωση που παρατηρηθεί διαρροή. Εάν η στρόφιγγα στάζει σε ρυθμό σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, ενδέχεται να σπαταλήσετε 10 κυβικά μέτρα ετησίως , που θα επιβαρύνουν με τη σειρά τους το κόστος της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
 10. Ενώ περιμένετε να ” έρθει ” το ζεστό νερό , όταν ξεκινάτε το μπάνιο σας , χύνεται πολύ νερό. Για να αποφευχθεί αυτό , είναι απαραίτητο να μονώσετε τους σωλήνες νερού. Ειδικά σε παλιά κτίρια, τα μη μονωμένα συστήματα σπαταλούν περίπου 5 λίτρα νερού έως ότου ρέει το ζεστό νερό.
 11. Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες όπου μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού. Σε γενικές γραμμές , τα συστήματα εξοικονόμησης νερού όπως αυτόματοι διακόπτες νερού με αισθητήρες κίνησης , καζανάκια διπλής ροής κ.α. πετυχαίνουν μείωση κατανάλωσης περίπου 25%.
 12. Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισμα μόνο κάθε 5 έως 7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα. Μία ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα δύο εβδομάδων.
 13. Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
 14. Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος . Βεβαιωθείτε , ωστόσο, ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου.
 15. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων που αυξάνουν την ανάγκη για νερό και επιλέξτε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας.

Η εταιρεία μας είναι δίπλα σας , σε κάθε περίπτωση με ένα μόνο τηλεφώνημα για να σάς δώσουμε συμβουλές και οδηγίες ώστε να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο πρακτική και εύκολη. Είναι μία επιλογή που μπορούμε να κάνουμε όλοι , με άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη μας και στο περιβάλλον γύρω μας.

Εν κατακλείδι, αρκούν 3 απλές ερωτήσεις για να μειώσεις την άσκοπη κατανάλωση νερού στην καθημερινή σου ζωή:
1. Χρειάζεται να χρησιµοποιήσω νερό;
2. Χρησιµοποιώ όσο λιγότερο νερό γίνεται;
3. Το χρησιµοποιώ µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Υδραυλικές υπηρεσίες στην Κέρκυρα
Υδραυλικές υπηρεσίες στην Κέρκυρα

Μπορείτε να μάς ακολουθήσετε και στη σελίδα μας σε facebook και Instagram προκειμένου να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε εργασία μας.

https://www.facebook.com/ApofraxeisVitsos/?locale=ms_MY

https://www.instagram.com/g.vitsos_s.vitsos/

Κοινοποίηση Άρθρου

Facebook
Twitter
LinkedIn