Υγρασία στο σπίτι: λόγοι εμφάνισης και μέτρα αντιμετώπισης

Η υγρασία είναι ένα από τα ενοχλητικότερα αλλά και τα πιο συνήθη προβλήματα που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε κάποιο σπίτι. Μυρίζει άσχημα , φαίνεται άσχημα στο εσωτερικό του σπιτιού μας και μπορεί κυρίως να βλάψει την υγεία μας.

Η μούχλα είναι ουσιαστικά μύκητες και είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υγείας τόσο του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου όσο και των αρθρώσεων. Ξεκινάει με μαύρες ή κίτρινες κηλίδες που είναι και το πιο εμφανές σημάδι της υγρασίας . Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της υγρασίας.

Από που προέρχεται η υγρασία στους τοίχους;

Η υγρασία που παρατηρείς στους τοίχους μπορεί να οφείλετε σε παράγοντες όπως είναι η κακή μόνωση του σπιτιού, οι υδρατμοί που δημιουργούνται από το μπάνιο και από το μαγείρεμα, αλλά κατά κύριο λόγο οφείλονται σε κάποια υδραυλική βλάβη των σωληνώσεων που βρίσκονται στο εσωτερικό των τοίχων.

Αντιμετώπιση υδραυλικών βλαβών

Εάν όντως ο λόγος για τον οποίο ο τοίχος σου είναι γεμάτος υγρασία είναι κάποιο πρόβλημα με τις σωληνώσεις του σπιτιού σου τότε αυτό το θέμα απαιτεί βαθιά γνώση και εμπειρία από τον υδραυλικό που θα το αναλάβει προκειμένου να λυθεί, ειδικά στην περίπτωση που αφορά μια βλάβη η οποία εντοπίζεται στο εσωτερικό του τοίχου.

  • Ελλιπής αερισμός

Μερικές φορές, η υπερβολική υγρασία στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει μούχλα. Η λύση είναι απλή: ανοίξτε παράθυρα για να κυκλοφορήσει ο αέρας, ανοίξτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε ή τον εξαερισμό αφού κάνετε ντους. Επίσης, μπορείτε να κλείνετε τα μαγειρικά σκεύη με το καπάκι τους κατά το μαγείρεμα, για να περιορίσετε τον ατμό που απελευθερώνεται. Συμπληρωματικά, ένας αφυγραντήρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε ένα υγρό σπίτι, αρκεί να τον αδειάζετε τακτικά.

  • Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Ακόμη και μια μικρή διαρροή σε έναν σωλήνα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι. Άρα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε αν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις σας είναι υδατοστεγείς. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι βρύσες κλείνουν καλά και κοιτάξτε μήπως υπάρχουν διαβρωμένοι σωλήνες μέσα στους τοίχους, καθώς και φθαρμένοι σωλήνες αποχέτευσης αν το μπάνιο σας είναι παλιό. 

  • Χαλασμένη υδρορροή

Άλλος τρόπος συσσώρευσης νερού είναι μέσω υδρορροών που στάζουν. Μήπως υπάρχει διαρροή νερού, το οποίο γλείφει τους τοίχους ή τα περβάζια σας; Μήπως στάζει νερό στη σκεπή; Αν ναι, ίσως εξαπλώνεται σε μεγάλη απόσταση, ακολουθώντας τα ξύλινα δοκάρια.

  • Ελαττωματικά πορτοπαράθυρα

Αν τα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας έχουν παλιώσει, ίσως επιτρέπουν την είσοδο νερού. Ίσως έχει φθαρεί το μονωτικό υλικό του πλαισίου, ίσως έχει αρχίσει να σαπίζει το ξύλο, ίσως έχουν εμφανιστεί ρωγμές και ανοίγματα.

  • Ελλιπής θέρμανση

Αν δεν θερμαίνετε επαρκώς το σπίτι σας, ίσως γλιτώσετε χρήματα στην αρχή, αλλά αργότερα ίσως χρειαστεί να πληρώσετε ακριβά. Ο κρύος αέρας απορροφά λιγότερη υγρασία από όση ο θερμός, συνεπώς υπάρχει περισσότερη υγρασία σε ένα κρύο σπίτι. Επίσης, οι μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας επιδεινώνουν το πρόβλημα.

  • Κακή υγιεινή 

Αν το σπίτι σας δεν είναι καθαρό και τακτοποιημένο, η μούχλα θα επικρατήσει ευκολότερα. Φροντίστε να καθαρίζετε και να στεγνώνετε καλά τους επιρρεπείς χώρους, όπως μπάνιο ή κουζίνα. 

  • Πλημμύρα

Τέλος, όσο προφανές και αν ακούγεται, τα σπίτια στις περιοχές που πλημμυρίζουν εύκολα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση υγρασίας και μούχλας. Όπου και αν ζείτε, είναι απαραίτητο να μην αφήνετε βρύσες να τρέχουν και νερά να τρέχουν χωρίς λόγο, γιατί ίσως επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Πως θα αντιμετωπίσεις την μούχλα στο σπίτι σου;

Οι περισσότεροι από εμάς με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών της μούχλας σε τοίχους και γωνίες είναι να τις καθαρίσουμε. Συνήθως ένα απλό τρίψιμο με ειδικά καθαριστικά για τη μούχλα θα απομακρύνει για λίγο το πρόβλημα αλλά δεν θα το εξαλείψει. Η μούχλα θα εμφανιστεί γιατί πολύ απλά δεν απομακρύναμε τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης γι’ αυτήν.

Βουλωμένες υδρορροές, σπασμένοι σωλήνες και κάθε υδραυλική βλάβη μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της μούχλας. Αντικατέστησε όλα τα υλικά που έχουν πάθει έστω και την παραμικρή ζημιά από τη υγρασία ή τη μούχλα.

Πως μπορείς να αποτρέψεις την επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σου;

  • Έλεγχος και συντήρηση των υδραυλικών σου μια φορά το χρόνο από ειδικούς υδραυλικούς. Στη περίπτωση που το υδραυλικό σου σύστημα είναι αρκετά παλιό ο έλεγχος θα πρέπει να είναι ακόμα πιο συχνός.
  • Έλεγχος τακτικά στους τοίχους, τα ταβάνια, τα πατώματα και τα χαλιά στο σπίτι για ύποπτα σημάδια. Σημάδια όπως αποχρωματισμό, σκασίματα, φουσκάλες ή φουσκώματα.
  • Εξωτερικός έλεγχος του σπιτιού αλλά και της μπογιάς. Η φουσκωμένη μπογιά είναι ένα δείγμα ύπαρξης υγρασίας στο χώρο. Με το πέρασμα του καιρού η μπογιά θα κάνει ρωγμές και θα ξεφλουδίσει.
  • Η χρήση αφυγραντήρα είναι μια ιδανική λύση για τη διατήρηση της υγρασίας του σπιτιού στα ιδανικά επίπεδα.
  • Ο σωστός φωτισμός και ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού σου θα βοηθήσουν στην μη επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σου.

Ποια προϊόντα σκοτώνουν τη μούχλα;

Χλωρίνη: Το υποχλωριώδες νάτριο ή η κανονική οικιακή χλωρίνη λειτουργεί καλύτερα για την καταστροφή της μούχλας και την απομάκρυνση τυχόν αποχρωματισμού. Είναι αρκετά σκληρό καθαριστικό και πρέπει να αραιωθεί πριν από τη χρήση. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω τοξικότητας και οι επικίνδυνοι αναθυμιάσεις και η λεύκανση δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με αμμωνία.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου: Λιγότερο σκληρό από το χλωρίνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (διάλυμα 3 έως 10 τοις εκατό) θα σκοτώσει το μούχλα και θα αποχρωματίσει ελαφρώς τους λεκέδες. Ενώ έχει αποτέλεσμα λεύκανσης, λειτουργεί πιο αργά από το χλωρίνη, αλλά δεν έχει τοξικούς καπνούς ή υπολείμματα.

Αποσταγμένο άσπρο ξίδι: Το ξίδι είναι όξινο και σιγά σιγά διαλύει τη δομή του μούχλας και το σκοτώνει. Το ξίδι δεν είναι τοξικό, αλλά ενδέχεται να παραμείνουν λεκέδες από μούχλα και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον τρίψιμο με οικιακό καθαριστικό.

Μαγειρική σόδα : Το όξινο ανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) έχει το καθένα υψηλό pH που αναστέλλει την ανάπτυξη και την επιβίωση της μούχλας. Είναι ένα οικονομικό προϊόν , μη τοξικό και εύκολα αναμειγνύεται με νερό.

Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα, μην ξεπλένετε εντελώς το διάλυμα καθαρισμού. Εάν αφήσετε λίγο καθαριστικό, θα εμποδίσετε τη μελλοντική ανάπτυξη μούχλας.

αποφράξεις Κέρκυρα Βίτσος

Οι αμέτρητοι ευχαριστημένοι πελάτες μας αποτελούν απόδειξη του επαγγελματισμού και της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Θέλουμε να σάς δίνουμε μόνο οριστικές λύσεις στα πρόβλημάτα σας χωρίς περιττές εργασίες, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς κρυφά έξοδα.

Καλέστε μας ολόκληρο το 24ωρο και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Είμαστε στη διάθεση σας όλο το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αξιόπιστα, υπεύθυνα και οικονομικά κάθε σας πρόβλημα, να σας συμβουλέψουμε ή να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία.

Μπορείτε να μάς ακολουθήσετε και στη σελίδα μας σε facebook και Instagram προκειμένου να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε εργασία μας.

https://www.facebook.com/ApofraxeisVitsos/?locale=ms_MY

https://www.instagram.com/g.vitsos_s.vitsos/

Κοινοποίηση Άρθρου

Facebook
Twitter
LinkedIn